luni, 1 februarie 2016

Alergic sau astmatic?

Hey everyone! De curand am fost diagnosticata cu alergie si astm intermitent. Totul a inceput de la un stranut, tuse si wheezing (respiratie suieratoare), mancarimi de nas si nas care curge (rinoree apoasa), mancarimi de ochi, ochi rosii, reactii pe piele. Daca ai avut cateva din aceste simptome ar fi bine sa apelezi la un medic alergolog pentru a face testele specifice. 
Va impartasesc cateva din informatiile si tipsurile pe care le-am dobandit pe parcursul timpului devenind aproape obsedata de surse de purificare a aerului din casa si eliminarea pe cat se poate a alergenilor.

Surse de poluare :
- Animale de companie crescute si tinute in casa 
- Mucegaiul prezent in zonele casei cu umiditate crescuta (bai, bucatarii, pivnite etc.);
- Bioaerosolii (biocontaminanti) provin de la animale de companie, umidificatoare, sisteme de ventilatie etc.);
- Subprodusele de combustie survenite pe fondul aerisirii insuficiente a instalatiilor de incalzire pe gaz si cherosen, seminee, fum de tigara etc.;
- Formadelhida introdusa in produsele din lemn presat (parchet, placaje, blaturi etc.), saltele, textile, oja de unghii, adezivi, seminee etc.
- Arsenicul produsele din lemn tratat sub presiune contin pesticide care au la baza arsenicul;
- Compusii organici volatili emanati de vopsea, solventi, conservanti ai lemnului, spray-uri cu aerosoli, produse de curatare si dezinfectare, imprimante, covoare, odorizante de camera etc.
- Ftalatii emanati de vinilin, ambalajele alimentare, perdelele de dus, tapet, adezivi, detergenti, produse de ingrijire personala, jucarii sau tevi din PVC.
- Pesticidele folosite in gradina pentru combaterea daunatorilor.
- Azbestul eliminat in aer de izolatia casei aflata in proces de deteriorare, precum si de materialele ignifuge sau de izolare fonica.
- Metalele grele (plumb, mercur, cadmiu, crom) sunt prezente in vopsea, fum de tigara, pamant, praf si poluanti industriali.
Efecte:
- astm;
- alergii;
- tulburari respiratorii diverse;
- dureri de cap;
- iritatii ale ochilor si pielii;
- dureri in gat;
- predispozitie crescuta la raceala si gripa;
- pierderi de memorie;
- stari de ameteala;
- oboseala accentuata;
- depresie.
Metode de purificare a aerului din casa:
Cresterea plantelor in ghiveci. Acestea actioneaza ca un puternic filtru natural, atat prin absobtia dioxidului de carbon si eliberarea oxigenului, cat si prin eliminarea elementelor toxice din aer (inclusiv formadelhida si benzenul). NASA a efectuat un studiu pentru a determina cele mai bune plante de purificare a aerului -Palmierul Bamboo, Palmierul Areca, Palmierul Lady, Arborele de cauciuc, Dracaena.
sursa foto: www.pinterest.com

Aerisirea frecventa. La fel de importanta pentru imbunatatirea calitatii aerului din mediul interior este aerisirea frecventa, prin deschiderea ferestrelor astfel incat sa se asigure o buna ventilatie a intregii case. Acest obicei sanatos poate reduce in mod semnificativ gradul de poluare a aerului, sustin specialistii.
Curatarea aparatelor de ventilatie. Filtrul aerului conditionat sau al aerotermelor trebuie sa fie curatat sau schimbat in mod regulat, conform indicatiilor producatorului. Aceste materiale absorb impuritatile din aer si agentii patogeni (virusuri, bacterii etc.) si le elibereaza in aerul din locuinta in permanenta, de unde pot ajunge cu usurinta in organism.
Folosirea de produse de curatare naturale. Produsele de curatare care au in compozitie substante chimice periculoase distrug bacteriile de pe suprafetele casnice, insa totodata polueaza aerul din interior prin alti agenti de contaminare asociati cu diverse imbolnaviri. Riscul poate fi eliminat prin folosirea de produse cu ingrediente naturale, precum bicarbonatul de sodiu, lamaia sau otetul. Uleiurile esentiale pot substitui, de asemenea, odorizantele de camera cu aerosoli.
Alegerea lumanarilor. Lumanarile care au in compozitie parafina emana un fum toxic si sunt confectionate in general cu parfumuri artificiale si alte chimicale periculoase. Optati pentru lumanarile din ceara naturala, parfumate cu uleiuri esentiale, pentru imbunatatirea calitatii aerului din interior.(eu folosesc uleiul volatil de lamaie, menta si lavanda recomandate ca antihistaminice naturale).
sursa foto: www.pinterest.com

Fumatul in afara casei. Fumul de tigara este unul dintre principalii agenti de contaminare a aerului din interior. Consumati acest viciu in afara casei, indiferent de circumstante.
Aspiratul frecvent. Investiti intr-un aspirator cu filtru HEPA si indepartati frecvent depunerile de praf din locuinta, care contribuie major la contaminarea aerului respirat.
Vopsea pe baza de argila. Vopseaua pe baza de argila nu este toxica, este hipoalergenica si are proprietatea de a absorbi toxinele din aer. Totodata, este rezistenta la mucegai si elimina in aer ioni negativi, ameliorand starile depresive.
Verificarea sobei. Ca si in cazul semineelor, soba cu lemne poate provoca probleme daca nu este complet inchisa si dotata cu un sistem bun de ventilatie. Locuinta poate ramane calda si confortabila toata iarna daca va fi incalzita cu radiatoare sau cu ajutorul incalzirii centrale. Chiar si soba cu gaz poate fi problematica pentru cei cu probleme pulmonare grave.
Lampi cu cristal de sare. Produsele cu cristal de sare ajuta la reducerea iritantilor, alergenilor si agentilor patogeni din aer, cum ar fi ciupercile, bacteriile, polenul. Lampile cu cristal de sare consta dintr-o structura de sare cristalizata, cu un interior luminos. Sarea atrage natural apa. Cand vaporii de apa si polenul lovesc structura de cristal, sarea dizolva vaporii. Lampile purifica aerului chiar si atunci cand nu sunt pornite. Produsele cu cristale de sare sunt in general mici, dar sunt vandute in diverse dimensiuni pentru a se potrivi diferitelor zone de interior.
sursa foto: www.pinterest.com
Sper ca va sunt de folos informatiile si promit sa revin cu noutati despre subiect
Pe curand!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...